Бил Гейтс – командата alt ctrl del е била грешка

Бил Гейтс

Един от най-богатите хора на планетата и основател на компанията Microsoft Бил Гейтс заяви, че командата alt+ctrl+del, която се използва за логване в операционната система Windows, е била грешка.

 Милиони хора по света в момента използват познатата комбинация от клавиши, както на работа, така и у дома, без да се замислят. Освен за логване в системата, тези бутони се използват и за пускане на таск мениджъра. През него се управляват текущите процеси, а също така можем да следим и представянето и натоварването на компютъра.

В интервю за университета Харвард, Гейтс беше попитан защо точно тази комбинация от бутони се използва, и дали е нямало някакъв по прост начин да се изпълни желаната команда. Той призна, че това се е оказало грешка в последствие и наистина е трябвало да се измисли по-лесен за потребителите начин. Той допълни  шеговито, че е можело чрез един бутон да се изпълни зададената функция, но човекът, който е направил първата IBM клавиатура, не е искал да го направи точно по този начин.

Преди време гуруто сподели, че му е отнело минути, за да измисли тази комбинация, тъй като шансът да бъдат натиснати заедно тези клавиши по грешка е почти невъзможно. Първоначално функцията е била предназначена само за програмисти, за да могат да рестартират компютъра си, но впоследствие е станала широко разпространена между масата потребители и се е превърнала в нещо обичайно.

Тази комбинация всъщност е дело на Дейвид Брадли, един от инженерите работил по първите IBM компютри. Преди няколко години, той каза, че е нямал идея, за това колко значимо ще бъде творението му. Според него, въпреки че той е измислил фунцкията, Гейтс я е популяризирал , за да бъде това, което е в момента.

Вторият по богатство човек на планетата със своите 67 милиарда долара, се оттегли като шеф на Microsoft през лятото на 2008 година и в момента се занимава основно с благотоврителност, заедно със съпругата си.