Acer Aspire P3 хибрид

Acer Aspire P3

Acer Aspire P3 е ултрабук, но изглежда като таблет. Корпусът е от алуминий, а лъскавите черни лайсни изглеждат страхотно, като цялото устройство е с дебелина от 9 милиметра. Този модел е много по-опростен от повечето таблети с Windows 8, но си остава тежък, за да го държите с една ръка за продължително време. Но какво превръща този таблет в ултрабук – клавиатурата, която може да се използва и като поставка.

Ултрабукът разполага с 11.6-инчов IPS дисплей,  който е наистина красив. Гланцовото покритие осигурява още по-качествени и реалистични цветове, контрастът ни кара да забележим разликата във всеки един детайл на изображенията. Това е един от таблетите с най-добри ъгли на виждане, като картината запазва наситените си цветове от много гледни точки. Дисплеят е десет точков тъчскрийн, като за тази цена се предполага, че ще получим само дву-точков или пет-точков. Разделителната му способност е идеална за тези размери – 1366×768 пиксела. Липсва тъчпад, така че всички папки и приложение трябва да бъдат отваряни с докосване на екрана.

Опциите за свързване не са много на брой, но присъстват най-важните. Това, което получавате са един USB3.0 порт, микро HDMI и жак за слушалки и микрофон. За да зареждате USB клавиатурата, ще трябва да ползвате USB порта, така че през същото време няма да имате възможност да свържете ултрабука с други устройства. Вградените високоговорители са разположени в долната част на устройството. Качеството на звука е впечатляващо, като ясно се разграничават, баса, средните и високи честоти.

В задната част на таблета е разположена 5-мегапикселова камера. Снимките при пряка слънчева светлина често стават неясни, но като цяло качеството на цветовете и детайлност на изображенията са добри. Фокусът не е много добър, и като цяло камерата не позволоява снимане на видео с хубаво качество. Клавиатурата е тип Chiclet, но клавишите не са достатъчно гъвкави и отзивчиви, като често се допускат грешки при писане. Самата клавиатура изглежда нестабилна, и в краищата се огъва при лек натиск.

Aspire P3 е с доста по-висока производителност от почти всички таблети, но ако го сравним с други хибридни ултрабуци, нещата не стоят толкова добре. Лаптопът се задвижва от процесор Intel Core i3  3229Y с 1.4GHz тактова честота, подпомаган от 4GB оперативна памет. Чипът е с последна версия на Ivy Bridge архитектурата, но ниската скорост, с която обработва данните го прави слабо продуктивен. Все пак за него не са проблем всякакви ежедневни задачи, като сърфиране в мрежата или текстопис. 

Интегрираната видео карта Intel HD Graphics 4000 не е подходяща за по-тежки игри, но едва ли ще имате трудности при стартиране на по-стари и не толкова взискателни игри. Батерията издържа около 5 часа и 30 минути, при намалена яркост на дисплея. И тук показателят е на кантар – доста добре за ултрабук, но прекалено малко за таблет, като някои модели издържат 9-10 часа.