10 неща, на които да обърнете внимание като си купувате таблет

избор на таблет

След iPad вече и други таблети превземат вниманието ни, както и IT света. Всички се надпреварват да ни покажат и продадат по-леки, по-тънки устройства. Именно затова тази статия излиза навреме за да ви даде няколко умни напътствия какво да гледате ако решите да си купите таблет или ако решите да направите такъв подарък на любимия човек за празниците.

Какви плюсове имат таблетите? Вече много потребители откриха, че лекия и тънък формат, който притежава таблета, е идеален за тези, които имат нужда от нещо повече от смартфон, когато се разхождат например, но и не искат да носят цял лаптоп със себе си. Чудесен е и за сърфиране в интернет, докато си лежите мързеливо на дивана вкъщи или пиете кафе в кварталното кафене.

Ако сте взели вече твърдото решение да станете горд притежател на това удобство, наречено таблет, може би вече пред вас е възникнал сериозния въпрос дали традиционно да се доверите на iPad или да дадете шанс на бъдещите Android и Windows 7 таблети. Отговора на този въпрос зависи главно от вашия бюджет, предпочитания и как смятате да го използвате. Но именно за да улесним даването на този отговор, ето 10 неща, за които непременно трябва да помислите, когато си избирате новата придобивка:

1. Има ли значение размерът?
Естествено всеки иска таблет, който да е лек, тънък и лесен за транспортиране, но има много разногласия относно това кой е най-добрият размер на екрана за този формат. iPad постави стандарт в тази насока и той е 10 инча и тежи между 0.68 и 0.73 кг. Някои потребители проявиха желание екрана да е малко по-голям, например 12 инча, но повече считат, че iPad всъщност е малко големичък. Някои от очакваните конкуренти, като например Samsung Galaxy Tab ще е със 7 инчов дисплей. Той ще тежи по-малко половин килограм, което всъщност може да бъде от голямо значение ако смятате да сте с него по цял ден.

Някои производители се очаква да предоставят на потребителите и 12 инчов таблет, както има слухове да направи Asus. Компанията предлага и 8.9 инчов модел. Dell Streak пък е 5 инча, но в този случай възниква въпроса това таблет ли е или телефон.

Като цяло Windows 7 таблетите тежат повече от своите Apple и Аndroid събратя, дори и при подобни размери. Например, CTL SL10 е само с малко по-голям размер на екрана от iPad (10.1-инча), но тежи около половин килограм повече. Tова несъмнено се дължи на екстри, които не бихте получили с iPad, като например Ethernet порт, microSD слот, два USB порта, VGA мини-порт, твърд диск с голям капацитет и камера.

Наистина не съществува, а и няма да съществува таблет, който е идеален за всички. Този, който е перфектен за един, може да е твърде голям или малък за друг. Така че е важно да подържите за малко различни размери и да си помислите кой ще ви е най-удобен за ползване.

2. Важна е и паметта.
iPad има 16, 32 или 64 GB вградена памет и толкоз. Най-много оплаквания има именно от това, че просто няма как да добавиш допълнително памет без да закупиш нова и по-скъпа версия на устройството. Ако наличието на възможност да добавите допълнителна памет към вашето устройство е важно за вас, по-добре си потърсете таблет с SD или microSD слот. За щастие повечето Android и Windows 7 таблети имат тази опция.

Размерът на вградената памет също е от значение, тъй като тя е важна за това колко приложения може да инсталирате. Galaxy Tab идва с 16 или 32 GB вградена памет и microSD слот. Windows 7 таблети, като например bModo, тежат повече, но идват с два USB порта, което позволява свързване с външни твърди дискове. Windows 7-базираните CTL таблети включват 250 GB твърд диск, което ги прави способни да съхраняват много повече и по-големи файлове от моделите на Apple и Android.

3. Живот на батерията.
Една от най-силните характеристики на iPad всъщност е живота на батерията му – около 10-12 часа, понякога и повече. Според Samsung Galaxy Tab издържа 7 часа при възпроизвеждане на видео с високо качество или 10 часа при изпълняване на малко по-леки задачи.Windows 7 таблетите се представят лошо по тази точка. CTL например, макар да има много екстри, издържа едва 2 часа при възпроизвеждане на видео със стандартно качество. В официалните характеристики на този таблет е описан живот на батерията до 5 часа. Е малко явно са се пообъркали…

Така че, ако батерията е от изключителна важност за вас, по-добре обърнете внимание на Android и Apple таблетите.

4. 3G или само Wi-Fi?
Това е другият въпрос, на който трябва да си отговорите – таблет с 3G или само с Wi-Fi. iPad е и в двата варианта, както и много от другите видове таблети. Моделите, които са само с Wi-Fi, са по-евтини, но, разбира се, 3G моделите (които могат да използват и Wi-Fi) предлагат по-голяма гъвкавост. Така че решението тук изцяло зависи къде ще използвате таблета – вкъщи, където можете да се свържете към вашата wireless мрежа, или смятате постоянно да се навън и в такъв случай е по-добре 3G.

5. Отворен или затворен?
Някои хора предпочитат платформа с отворен код като Android, която дава възможност за повече различия в конфигурацията, различен потребителски интерфейс и приложения, които могат да се вземат от различни източници без да се изисква одобрение от страна на производителя или друга страна. При други случаи, както например при продуктите на Apple, винаги ще знаете какво точно ще получите. Компанията упражнява строг контрол върху разпространението на приложения, както и на това, какво ти е позволено да инсталираш, и какви промени можеш да направиш на външния вид и работата на устройството.

Това е наистина въпрос на лично предпочитание и философия, но е важен фактор при избора на подходящия за вас таблет.

6. Опции за въвеждане.
Таблетите като iPad са се доказали като чудесни устройства за възпроизвеждане на съдържание, но не толкова чудесни за въвеждане на такава. Екранната клавиатура не е най-удобното нещо при работа с дълги документи, а сензорния интерфейс както може да е много подходящ за изпълнение на някои задачи, за други е направо дразнещ. За клавиатурата вече има създадени алтернативи – има налична нормална клавиатура за iPad с кабел или може да използвате Bluetooth безжична клавиатура.

Работата с екранната клавиатура може да стане много лесна и бърза, ако включите и Swype. Изисква се малко практика за да свикнете и да развиете скорост, но много от тези, които веднъж са пробвали не искат да използват своите таблети без Swype.

Много от Android и Windows таблети включват USB портове, които ви дават възможност да прикачите стандартните USB клавиатури. Гласовите команди са възможни с iPad, но за целта трябва да го отключите, което автоматично ще анулира гаранцията ви. Приложението за гласов контрол Vlingo е на разположение в Android Market, но дали и как работи с Android таблетите предстои да се види. Всички видове Windows 7 таблети включват вградена функция за гласов контрол и диктофон.

7. Как са като цена?
Все още няма много информация как ще се позиционират таблетите на българския пазар като цена, затова ще използвам цени от американския пазар за сравнение между различните таблети. Е имайте предвид, че тук цените ще са доста по-соленички.

Та така… iPad струва от $499 (само Wi-Fi, 16GB) и стига до $829 (3G, 64GB). Samsung Galaxy Tab е обявен от Verizon с цена $600 (3G, 16GB с microSD слот). Базираният на Windows 7 CTL таблет е на цена $549 с Windows 7 Home Premium. Ако искате Windows 7 Professional ще трябва да се бръкнете с още $55.

8. Искаш да снимаш? Трябва ти камера!
Една от най-големите „липси“ в iPad, за което е и доста хулен, е точно липсата му на камера. Въпреки че, формата на таблета е малко големичка за правене на снимки и не е типично, все пак е чудесен за видео-конферентна връзка например, така че една камера отпред стои съвсем естествено. Така че ако искате да правите такива неща със своя таблет, забравете поне засега за Apple. Ако пък имате смартфон, обикновено те имат камери с по-хубава резолюция и поради размерите си са по-удобни за снимане, така че за таблета ще ви е достатъчна една камера отпред за видео-конферентни разговори.

А ето как стоят нещата: Galaxy Tab има две камери – 3 MP задна камера със светкавица и 1.3 MP камера отпред. Windows 7 CTL таблетът има 1.3 MP уеб камера отпред, но не и камера на гръбчето.

9. Не забравяйте приложенията!
Както когато избираме смартфон, така и когато си купуваме таблет, трябва да обърнем внимание на приложенията, които ще можем да използваме с определената платформа. Apple App Store разполага със стотици хиляди приложения, повечето от които работят с iPad, както и с iPhone – но тези, които са направени специално за iPad са по-малко. А пък тези, направени за iPhone, може и да не работят много добре с iPad. При Android Market нещата стоят по същия начин – има стотици хиляди приложения за смартфон, които ще бъдат адаптирани и за таблети. Разбира се, Windows 7 таблетите ще могат да използват повечето от приложенията, създадени за десктоп операционната система.

10. Въпросът за съвместимостта.
За повечето хора, таблетът не е изолирано устройство и не е единствено такова – той ще е едно от няколкото устройства, които ще ползват. И все пак много хора предпочитат една последователност при преминаване от устройство в устройство и използване на една платформа. Това означава, че ако използвате Mac и iPhone, вероятно ще предпочетете iPad. Ако пък сте фенове на Linux и Droid е добре да се ориентирате към Android. Ако пък Windows си е вашата любов, Windows 7 таблетите ще ви дадат познатото усещане. И все пак ваш остава изборът дали да се спрете на нещо познато или просто да експериментирате, макар да изпитате малко неудобство при преминаване от едното устройство към другото.

И за край…

Наистина доста сложничко е да си изберете вашия таблет, който да съответства напълно на желанията ви. Но не е невъзможно. Изберете внимателно, отделете колкото време ви трябва, и все пак не се престаравайте – това няма да е покупката на живота ви. Винаги можете да върнете таблета в разумни срокове или пък просто следващия път като си купувате това удобство ще знаете още по-добре какво ви трябва.

Успех!