Тестостеронът и мускулите

тестостерон Всички спортуващи са чували за това чудо наречено тестостерон и са се питали какво е неговото действие и за какво толкова се говори за него.

За да имате  красиво тяло вие трябва да се стремите към повече мускули и към запазване на вече постигнатите резултати. Този хормон  има не пряко въздействие имено върху растежа на мускулите.  Тестостерона помага при преобразуването на мускулните влакна по време на тренировка. Човешкото тяло има два вида мускулни влакна: бързосвиващи се и бавносвиващисе.

-Бързосвиващите се ни помагат при постигането нови върхове  във силовата тренировка. Те са и влакната с най-голям потенециал на разстеж.

-Бавносвиващите се използват за издръжливост. Имено те помагат да направите една хубава кардио тренировка или да издържите да бягате  например 10 км.

Хормоналният експеримент

Според американски учени най-големият ефект от тестостерона е предотвратяването на мускулната деградация (загуба на мускулна маса). Те експериментирали въху спортисти , който постят.

По време на пости тялото изтегля протеина натрупан в мускулите за да задоволи нуждите си от това важно вещество. След като направили експеримента те установили, че инжектираните с този хорон спортисти не изразходват протеина натрупан в мускулите си.

Трябва също да знаете, че самият хормон може да се набави и от тренировка. Един спортуващ човек има много по високи нива от не спортуващия.  Но високото нивото на хормона се задържа през първите няколко часа след тренировката след това то спада.

Фитнесът е спортът в който  нивата на мъжкия хормон не се задържат на високи нива по време на покой.

Сексът и тестостеронът?

Да нивата на този хормон играят основна роля в това ваше желание. Колкото по високи нива на този хормон имате толкова вашият мерак е по-голям.  Може би голяма част от вас знаят за билката, наречена „бабини зъби (tribulus terrestris) „.  Този бодил е изключително полезен за вашите нива на мъжкия хормон.  Приемът на вещества от тази билка могът да повишат с до 30 % нивата на хормона в организма ви. Освен като хранителна добавка, продуктите като мед от бабини зъби, а също и чай са полезни и безвредни за вас.