Хидрогел и силикон-хидрогелни контактни лещи – по какво се рзличават?

Хидрогел и силикон-хидрогелни контактни лещи

Меките контактни лещи се делят на два класа в зависимост от материала, от който са направени: хидрогелни и силикон-хидрогелни. В настоящия материал ще разгледаме характеристиките и на двата материала, с което се надяваме да ви помогнем при избора на продукт, в случай че се колебаете.

Особености и свойства на хидрогела

Първите меки контактни лещи са изработени от хидрогел и той продължава да се използва за тяхното производство. Хидрогелът е полимер, чиято основна характеристика е високото съдържание на влага. Той е биосъвместим, следователно не предизвиква реакция на отхвърляне, усеща се много естествено, бързо се свиква с него.

Кислородната пропускливост на хидрогела зависи от водното съдържание на материала. Той абсорбира влагата, но не позволява на кислорода да преминава, затова водата изпълнява функцията по доставка на кислород. Колкото повече вода, толкова повече кислород навлиза в роговицата на окото. Влагата обаче не трябва да надвишава 80%. Ако тази стойност бъде превишена, тогава лещите няма да могат да запазят формата си и ще бъде невъзможно да се носят.

Предимства на хидрогелните контактни лещи:

  • Удобни и лесни за използване. Поради високото съдържание на влага, те изобщо не се усещат върху очите. Подходящи за хора, които работят на компютъра и са застрашени от синдром на сухото око;
  • Гладката повърхност перфектно взаимодейства с роговицата на окото, неприятните усещания при мигане са изключени, тъй като тънкият гладък ръб не пречи на горния клепач;
  • Благодарение на високата еластичност и мекота на материала, натискът и механичното въздействие върху роговицата са минимални.

Мнозина смятат хидрогелните лещи за по-удобни поради гладкостта на материала и високото съдържание на влага. Те не създават усещане за чуждо тяло и филм върху очите. Основният им недостатък е ниското ниво на кислородна пропускливост. Поради тази причина не се препоръчва да се спи с тях. И двата вида – силикон-хидрогел и хидрогелни контактни лещи могат да се закупят и онлайн от специализирания магазин Lensin.

Силикон-хидрогел

Силикон-хидрогелните контактни лещи се препоръчват от повечето офталмолози, тъй като съчетават предимствата на два материала: силикон и хидрогел. Те започнаха да се произвеждат не толкова отдавна, това е най-новото изобретение в областта на офталмологията и очната корекция.

Новият комбиниран материал е толкова по-добър по свойства от хидрогела, че първоначално е предназначен за продължително носене – продължителен режим, включително нощен, за носене без сваляне на лещите до 30 дни. С течение на времето обаче употребата им се разшири и силикон-хидрогелните лещи започнаха да се предписват за еднодневен режим. Днес те са изключително популярни с високия си комфорт и безопасност.

Предимства на силикон-хидрогелните контактни лещи:

  • Перфектно овлажнени, те не изсъхват до края на деня, така че осигуряват дълготраен комфорт без зачервяване и сухота;
  • Достатъчно съдържание на влага, осигурено от хидрогелният материал в състава, както и от естествените овлажняващи съставки;
  • Пропускат 5 пъти повече кислород от хидрогелните лещи. Това елиминира кислородния глад на роговицата;
  • Въпреки че са по-твърди и плътни, мнозина ги предпочитат, защото по-добре поддържат формата си, по-лесно се поставят и свалят.

Много силикон-хидрогелни лещи са разрешени за продължително носене, дори до 30 дни без отстраняване, поради високата им газопропускливост. Силиконът сам по себе си не би могъл да осигури достатъчно влага на лещата, поради своята хидрофобност. Затова лещите са плазмено обработени, за да може повърхността им да се намокри от слъзния филм по време на носене. Някои потребители обаче трябва да прибягват до специални овлажняващи капки за очи, за да удължат комфорта при носене.