Видове принтери

Принтери

След като технологиите навлизат в ежедневието на обикновените хора все повече, почти във всеки дом, където има компютър, има и принтер. Причината за това е, че поради голямата конкуренция в бранша, цените на тези устройства паднаха много, и те станаха достъпни за повече хора. Днес на пазара има няколко вида принтери – каретков, линеен, матричен, мастилено-струен и лазерен. Най-често използвани и предпочитани са лазерните и мастилено-струйните устройства, за това ще обърнем повече внимание само на тях.

Лазерният принтер има много висока скорост на печат. Освен това, документи и изображения, разпечатани на лазерен принтер, не избледняват с времето, и не се размазват ако бъдат навлажнени по някакъв начин. Качеството на отпечатване е не просто задоволително, а направо отлично. Цените на тези принтери са високи, но пък цената на едно отпечатано копие е повече от приемлива.

Мастилено-струйните принтери също печатат с високо качество, както текст, така и изображения. Цените им са ниски, но пък консумативите им в последствие, излизат доста скъпо. Имат огромен недостатък – ако например разпечатате обява на такъв принтер, и я залепите някъде на открито, с времето тя ще стане нечетлива. От слънцето, мастилото избледнява и изчезва почти напълно. Освен това, ако по невнимание намокрите документ, който е печатан на мастилено-струен принтер, текстът или изображението на намокреното място, ще се превърне в една цапаница – мастилото се размива от водата. Естествено, има решение на тези проблеми – ламиниране. Физически е невъзможно обаче, всеки един разпечатан документ да бъде ламиниран.

Ако Ви е нужен принтер за домашно ползване – да разпечатате интересна статия от интернет, някакви картинки и занимавки за децата, или нещо друго, мастилено-струйният принтер ще Ви върши работа. Когато обаче печатате важни документи, трябва много да ги пазите, най-вече от слънце и вода, ако не искате те да станат неразбираеми. Ако обаче ще печатате важни документи, обяви, някакви афиши, или друго нещо, което ще седи изложено на атмосферните влияния, по-добрият избор е лазерен принтер.